fbpx
Alfavrouwen assertiviteit

#39. Kom op voor jezelf: 4 assertiviteitstips

Vrouwen voelen zich nog te vaak geïntimideerd door personen met autoriteit, terwijl dat helemaal nergens voor nodig is. Hoe kan je assertiever worden? Wij geven je one tips.

Bij de dokter

Wij gingen onlangs live op Instagram na een doktersafspraak van Jessica, waarbij zij zich niet gehoord voelde. Assertief zijn bij iemand met autoriteit blijkt nog altijd moeilijk en we kregen heel veel reacties van vrouwen die ook niet altijd voor zichzelf durven opkomen bij autoritaire personenTime to empower each other!

Tijdens Jessica’s laatste bezoek aan de gynaecoloog, werd haar gevraagd om op de weegschaal te gaan staan. Jessica wist dat dat zou gebeuren en had al een complete monoloog voorbereid om aan te geven waarom ze dit niet wou. Het getal op de weegschaal is namelijk één van haar huidige triggers en, tenzij dit relevant is voor haar gezondheid, wil ze dat getal liever niet zien. Na deze uitleg, werden er eerst wat grapjes gemaakt, maar uiteindelijk moest Jessica toch niet op de weegschaal gaan staan. Mission accomplished, right? Maar waarom was Jessica zenuwachtig om dit aan te geven?

Met andere woorden; waarom zijn we zo geïntimideerd door mensen met autoriteit?

Bij mensen die gezag uitstralen, denk dan bijvoorbeeld aan een dokter, een politieagent of een advocaat, krijgen we vaak het gevoel dat we minder waard zijn en dat we daarom hun regels moeten volgen. Maar wat als we het niet eens zijn met die regels? Awel, dan mag je gewoon ‘nee’ zeggen.

Met de paplepel mee

We zijn allemaal opgevoed met de gedachte dat als meneer de dokter praat, wij moeten zwijgen en luisteren. En hoewel we onnoemelijk veel respect hebben voor de tijd en energie die ze in hun studie en expertise steken, geloven we wel dat je zelf ook onderzoek mag doen, zonder te worden weggelachen wanneer je de resultaten daarvan aanhaalt.

Zo ging Amy onlangs naar de garage en werd haar gevraagd om haar contactgegevens achter te laten. Op de vraag of dit verplicht was, kwam een verbaasd gezicht als antwoord. Het is namelijk niet verplicht om je gegevens zomaar overal achter te laten. Maar deze reactie toont aan dat niet veel mensen ‘nee’ durven zeggen.

Op haar 16de kreeg Jessica een verkeerde diagnose. Hoewel verschillende dokters bleven aandringen op hun gelijk, deed zij zelf onderzoek en kwam ze uiteindelijk bij een dokter terecht die haar wel geloofde. Na jarenlang te horen dat het allemaal in haar hoofd zat, kreeg zij uiteindelijk toch de juiste diagnose. Had ze niet zo op haar strepen gestaan, zou haar levenskwaliteit er nu heel anders uitzien.

Amy heeft een vergelijkbaar verhaal. Als kind was zij heel erg ziek en niemand kon haar vertellen wat er aan de hand was. Ze kreeg te horen dat het een mentaal probleem was en daarmee was de kous af. Dat was natuurlijk zonder Amy en haar mama gerekend want zij bleven op zoek gaan naar second opinions.

Enkele maanden en verschillende dokters later, kreeg ook zij de correcte diagnose en was ze met de juiste medicatie meteen van haar pijn verlost.

Wanneer het op je gezondheid aankomt, is het belangrijk om te vechten om gehoord te worden. Jij en je lichaam weten het beste wanneer er iets niet klopt. Blijf dus op je strepen staan, ook al krijg je te horen dat het tussen je oren zit van mensen die het beter zouden moeten weten.

Voor het volledige verhaal omtrent de chronische ziekten van Amy en Jessica, lees Ondernemen met een Chronische Ziekte.

Assertiviteitstips

Je ziet hoe ongelofelijk belangrijk het is om op te komen voor jezelf. Respect en vriendelijkheid blijven natuurlijk de regel, maar je moet niet zomaar alles voor waar aannemen omdat het afkomstig is van ‘mensen met aanzien’.

Wij geven je alvast 4 tips mee om op een vriendelijke manier assertief te zijn.

1. Erken je rechten

Weet dat niet alles wat van je gevraagd wordt, terecht is. Je mag gerust alles in vraag stellen en zelf je onderzoek doen.

2. Laat van je horen

Jouw stem is evenveel waard als die van een ander. Wanneer je twijfelt over iets of je meer duidelijkheid wenst, is jouw vraag of opmerking altijd terecht.

3. Wees vastberaden

Laat je niet afwimpelen onder het mom van gebrek aan expertise. Blijf vragen stellen of weerwoord geven totdat jij tevreden bent met het resultaat.

4. Neem initiatief

Niemand is zo begaan met jou als jijzelf. Jij bent de grootste vechter voor je rechten, maak daar ook gebruik van.

De conclusie van vandaag?

Loat a nie schure!

Voor meer aanmoediging kan je natuurlijk altijd terecht bij gelijkgezinden in onze membership. Neem een kijkje via www.alfavrouwen.com/membership voor alle info.

Boost your confidence


Wil jij je meteen je zelfvertrouwen een boost geven? Dan geven wij jou nog meer tips in onze gratis Confidence Boost Guide via www.alfavrouwen.com/getconfident.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner